Báli öltözet

A bál hagyományaiknak megfelelően szigorú öltözködési szabályokat követünk. Ezek az előírások tradíció szerint pontosan és jól meghatározottak. Ez visszavezet régmúlt  korokra, amikor a férfiak frakkban, a hölgyek hosszú báli ruhában jelentek meg. Az elsőbálos lányokra vonatkozó előírásokat honlapunk “Elsőbálozóknak” részében ismertetjük. Honlapunk e része főleg a fiatal generáció számára íródott; közülük  talán nem mindenkinek van tapasztalata formális öltözködési hagyományokat tekintve. (Kérjük  többi- más korosztályhoz tartozó- vendégeink megértését  rövid magyarázatunkat  illetően.)  Napjainkban  fogyasztói  társadalmunk különböző öltözködési szokásokat követ vagy “ír élő” különféle alkalmakra, mint esküvők, érettségi  partyk stb. ahol a résztvevők ruházata a szivárvány minden színében pompázhat  megszorítás  nélkül.

Bálunk férfi résztvevői hagyományos fekete frakkot viselnek, fehér inggel, mellénnyel és fehér csokornyakkendővel. Az elsőbálozók kísérőinek fehér kesztyűt is kell viselniük.

A  bál szervezőbizottsága több évvel  ez előtt  úgy  határozott, hogy  férfiak viselhetnek fekete szmokingot mellénnyel vagy széles övvel (övsál) és fekete csokornyakkendővel.

Formális frakk viselet: frakk fehér inggel, mellénnyel és fehér csokornyakkenővel. Fehér kesztyű nem kötelező.

Formális szmoking viselet: fekete szmoking (tuxedó], fehér ing, fekete mellény vagy  széles  fekete öv fekete csokornyakkendővel.

Hölgyvendégeinknek előírás hosszú báli ruha viselése.

A fiatal generáció számara fontos tudni, hogy – bár cocktail party vezeti be rendezvényünket – cocktailruhák viselése nem megengedett és nem praktikus, a hosszú báli ruha viselhető az egész bál folyamán.  Ruhacserére  nincs  lehetőség.

Amerikai katonai viselet: szokásos egyenruha rendjelekkel vagy anélkül.

back to top